20. února 2017

Drogy v ukrajinské armádě

Ukrajinští nacionalističtí ozbrojenci dodávají vojákům Ukrajinské armády (VSU) drogy výměnou za zbraně a střelivo. Prohlásil to bývalý ukrajinský voják, který přešel na stranu LLR, Sergej Něčajev. „Jakmile jsme přijeli do zóny Antiteroristické operace (ATO), dostal jsem se do průzkumné čety. Tam jsem zjistil, že vojáci v brigádě užívají drogy, získávají je za zbraně a střelivo.
Vojáci, kteří přicházeli z dobrovolnických praporů, užívají velmi silné drogy,“ řekl. „U nás polovina velitelů užívá drogy, i velitel brigády, sám jsem to viděl. V takovém stavu dělali provokace, ostřelovali pozice DLR a LLR. Pod vlivem drog také vznikaly konflikty mezi nimi, a dokonce i s občany – byla tam i napadení na občany, i krádeže, lidé si přicházeli stěžovat, „- řekl Něčajev. Poznamenal, že má informace o užívání drog vojáky 93., 24. a 54. brigády VSU. Nejednou nalezl u místních obyvatel střelivo, které podle jejich slov bylo vyměněno právě s vojáky těchto jednotek. „Mám ještě informaci, že obyvatel Rajgorodky Ivan Gubar, který pracoval jako ochranka v Luhanské tepelné elektrárně ve Sčasťje, se začal po zabrání města praporem „Ajdar“ s nimi přátelit. Dodával jim drogy a oni jemu zbraně a střelivo. Ajdarovci jej seznámili i s dalšími brigádami, kterým také dodával drogy za zbraně a munici. Drogy dodával Gubarovi Jurij Vasiljev, přezdívaný „Semjon“, z Lisičansku, který získané zbraně a munici dále šířil po Ukrajině, „- upřesnil bývalý ukrajinský voják.

Ministerstvo státní bezpečnosti LLR (MSB LLR) poznamenalo, že organizované zločinecké skupiny jsou páteří jak dobrovolnických praporů, tak i pravidelné armády Ukrajiny. „Řadoví vojáci, a často i velitelé, žijí podle pravidel kriminálního světa. A když mluvíme o nepředvídatelném ostřelování, o pravidelných střetech mezi jednotkami, o sebevraždách vojáků, o válce gangů kvůli kontrole pašování, tak klíčovou roli v těchto událostech hrají organizované zločinecké skupiny „. MSB LLR má k dispozici všechny údaje o členech jedné z těchto zločineckých skupin – Gubar Ivan Sergejevič, narozen v roce 1975, bydliště: Novoajdarský rajón, Rajgorodka, Míru 1, Jurij Semjonovič Vasiljev, narozen v roce 1975, přezdívka „Semjon“, bydliště: Lisičansk, Žovtnevaja 312, byt 128, Alexandr Nikolajevič Matrosov, narozen v roce 1978, přezdívka „Matros“, bydliště: Severodoněck, Kosmonautů 6, byt 2.
Přeložil Jaromír Vašek, předseda Společnosti přátel Luganské lidové republiky a Doněcké lidové republiky